10 Haziran 2012 Pazar

Kınık Maden Suları Navision Başarı Hikayesi




MASİT MADEN SULARI İŞLETME VE TİCARET A.Ş. (KINIK)

Uludağ’ın eteklerine sırtını dayamış, iki tarafı yemyeşil vadilerle çevrili olan Kınık Maden suları Bursa’nın İnegöl ilçesinden 16 km sonra Ankara-Eskişehir karayolu üzerinde dünyanın en güzel boğazı olan Mezit boğazındadır. Türkiye’nin en eski maden sularından biri olan Kınık Maden Sularının temelleri 1952 yılında Rahmetli Murat Arıç tarafından atılmıştır. O yıllarda avcılık yaparken bu suyu bulan Murat Arıç, suyu işletmek için bina ve makine yatırımına başlamıştır. 1957 yılında Ltd. şirket olan Kınık, Arıç ailesi tarafından işletilmekte olup 1972 yılında M.Rauf Arıç tarafından MASİT MADEN SULARI İŞLETME VE TİCARET A.Ş. adı altında kurulmuştur. Eczanelerde şifalı su olarak satılan Kınık daha sonra, insanların maden suyunu tanımasıyla birlikte bakkallarda, lokantalarda, otellerde satılmaya başlamıştır. Yine o yıllarda depozitolu ürünlerle cam şişelerde dönüşümlü olarak bayilik ağıyla tüketiciye ulaşan Kınık lezzet ve kalitesiyle en çok tercih edilen marka olmuştur. 1991 ve 1992 yıllarında Paşabahçe’nin dönüşümsüz şişeye geçmesiyle, iadesiz ürün çeşitlerini tüketiciyle buluşturmaya başlamış, daima değişim ve yenilikçi bir yaklaşım içerisinde kendini sürekli geliştiren, en son teknolojiyi takip eden, ürün yelpazesini yenileyen Kınık, müşterilerin isteklerini dikkate alan bir marka olmuştur. 1993 yılında M. Rauf Arıç’ın vefatından sonra Yönetim Kurulu başkanlığına 22 yaşındaki kızı Didem Arıç(Kurdoğlu) geçmiştir. Çok genç yaşına rağmen babasının bıraktığı emaneti büyük başarılarla yürütüp, geliştiren, yeni kurduğu fabrika binasının temellerini attırdıktan sonra marka seçiminde İtalya’nın son model teknolojik tam otomatik makinelerini getirterek maden suyu sektörüne öncülük etmiş, birçok ilkin mimarı olmuştur. Bursa Ticaret ve Sanayi odası meclis üyesi olan Didem Kurdoğlu, Dünya gazetesi tarafından Bursa da 2000 yılında, yılın en başarılı iş kadını unvanına layık görülmüştür.

KINIK DYNAMICS NAV

Kınık projesi kısa süresinde kullanıma geçmiş NAV projelerimizden birisidir. Firmanın tüm üretim , satış , lojistik , satınalma , finans süreçleri NAV üzerinde yapılabilir duruma getirilmiştir. Kısa sürede kullanıma alınmış olmasına rağmen proje kapsamında satışta promosyon , yatırım talepleri gibi sektörel , finans departmanının bütçeleme ihtiyaçlarına uygun çözümler sunulmuştur.

Maden suyu sektörü hammadde açısından diğer  sektörlerden farklı bir yapıya sahip bulunmaktadır. Yeraltından çıkarılan kaynak suları endüstriyel işlemlerden geçirildikten sonra şişelenmekte ve tüketicilere sunulmaktadır. Hammaddenin maliyeti yıllık ciro üzerinden belirlenmekte ve devlete kullanım payı olarak ödenmektedir. Maliyetlendirme süreci özel hammadde kullanım şartlarına uygun olarak tasarlanmıştır.

Sektöre özel depozitolu şişelerin takibi , yıkama işçiliği , maden suyunu arıtarak su elde edilmesi ve elde edilen su ile yeni ürünler üretilmesi için çözümler firma ile birlikte oluşturulmuş ve uygulamaya alınmıştır.

Satıştaki verimliliği artırabilmek için kampanya sayısını artırabilmesini sağlayacak promosyon geliştirmesi yapılarak , manuel promosyon takibi ortadan kaldırılmıştır. Satış organizasyonunda yer alan satış noktası sayısının artırılabilmesini sağlamak için yatırım taleplerinin sisteme girilebilmesi ve değerlendirme kriterleri ile birlikte NAV üzerinden yapılabilmesi çözümü sunulmuştur.

Bütçelemenin satış tahmininden başlaması , üretim maliyetlerinin bütçelenebilmesi , işletme giderlerinin bütçelenmesi ve tüm bütçelerin gerçekleşen değerler ile karşılaştırılabildiği bir sistem tasalanmış ve çözüm olarak sunulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder