18 Haziran 2012 Pazartesi

Navision - Deftere Hatalı Nakledilen Belgeleri Düzeltme ve İade İşlemleri

Satınalma siparişi gibi bir belgeyi deftere nakletmiş ve satırlarda yer alan bazı bilgilerin hatalı olduğunu fark etmişseniz, bu deftere nakledilen belgeyi düzeltebilirsiniz.

Aşağıda, deftere hatalı nakledilen sipariş örnek olarak kullanılmıştır.
Deftere nakledilen satınalma siparişini düzeltmenin üç yolu vardır:
- Deftere nakli ters kaydetmek üzere özdeş bir iade faturası ve yeni bir satınalma siparişi oluşturma.
- Deftere nakledilen maddeleri yeniden değerleme.
- Bir iade faturası oluşturma ve bunu madde giderleriyle deftere nakletme.
Bu üç yöntem aşağıda kısaca açıklanmıştır. Yöntemlerin hiçbiri hatalı hesaplanmış bir ortalama maliyetle sonuçlanmayacaktır.
Bir Özdeş İade Faturası ve Yeni Satınalma Siparişi Oluşturma
Hatalı doldurulan satınalma siparişindekiyle aynı bilgileri taşıyan bir iade faturası oluşturmak, deftere nakledilen siparişi etkin şekilde ters kaydeder. İade faturasını el ile doldurabilir veya deftere nakledilen belgeyi, Belgeyi Kopyala işlevini kullanarak iade faturasına kopyalayabilirsiniz.
Uygulanacağı Madde Girişi alanını doldurmanız gerekir. Bu yalnızca hatalı madde defter girişinin açık olması durumunda olanaklıdır. İade faturasını deftere naklettiğinizde, hatalı belge ters kaydedilmiş olur ve yeni bir satınalma siparişi oluşturmak ve doğru şekilde doldurmak yoluyla bunu yeniden sisteme girebilirsiniz.
Hatalı belgeyi ters kaydetmek, hatalı satınalma siparişi miktarlarını ve stok değerini "silmek" anlamına gelir.
Satıcı hesaplarını da düzeltmek isterseniz, satınalma iade faturası başlığındaki Uygulanacağı Belge Türü ve Uygulanacağı Belge No alanlarını doldurabilirsiniz. Başlıkta bir Düzeltme alanı varsa, bu alana bir onay işareti koymanız gerekir.
NOT: Başlıktaki düzeltme seçeneği standart formlarda olmayıp, tasarımcı ile kullanılır hale getirmek gerekmektedir. Düzeltme seçeneği seçilerek yapılan bir kayıtlara aktarım, “negatif satırlar ile düzeltme yöntemi” olup, aktarılan belge ile oluşan bütün kayıtların ilgili taraflarda negatif satırlarını oluşturmak sureti ile ters kaydını gerçekleştirmektedir. Böylece bakiyeler ve aynı zamanda borç ve alacak tutarları etkilenmemektedir. Fakat bu yöntem, negatif kayıt yöntemi ile yevmiye fişi oluşturduğundan dolayı Tek Düzen Muhasebe Hesap Sistemi mevzuatı nedeni ile tavsiye edilmez.
Deftere Nakledilen Maddeleri Yeniden Değerleme
Deftere nakledilen siparişi düzeltmek için yeniden değerleme günlüğünü kullanmak, deftere nakledilen maddelerin stok değerini düzeltmenize olanak tanır, ancak satıcı hesaplarını veya eldeki miktarı güncelleştiremezsiniz.
Yeniden değerleme günlüğünde, Madde No ve Uygulanacağı Madde Girişi alanlarını doldurun. Doğru değeri Birim Maliyet (Yeniden Değerlenen) alanına veya Stok Değeri (Yeniden Değerlenmiş) alanına girin.
Bu yöntemle yalnızca stok değeri değiştirilir!
Bir İade Faturası Oluşturma ve Bunu Madde Giderleriyle Deftere Nakletme
Deftere hatalı nakledilen satınalma siparişini, orijinal belgedekiyle aynı başlığa sahip, ancak hatalı satırları içermeyen bir iade faturası oluşturarak düzeltebilirsiniz. Bunun yerine, bir madde giderleri satırı (diğer deyişle, türün Madde (Gider) olduğu bir satır) oluşturabilirsiniz.
Öncelikle, bu tür düzeltmeleri tanımlayacak bir madde giderleri numarası ayarlamış olmanız gerekir.
Ardından, hatalı deftere nakledilen satınalma alış irsaliyesine giden bir bağlantı oluşturmak için Madde Giderleri Ataması (Satınalma) penceresini kullanabilirsiniz. İade faturasını deftere naklettiğinizde, stok değeri ve satıcı defter girişleri güncelleştirilir.

Örnek (Satın alma faturaları)

Satınalma faturası girişi

Girilen faturada miktar/tutar ya da herhangi bir alandaki yanlışlık nedeni ile ters kayıt oluşturmak isteniyor.
Satınalma İade Faturası
Satınalma iade faturası girilir. Belge kopyalama ya da elle giriş ile fatura bilgileri girilir. Hiç bir işlem yapılmadan yapılan bir kayıtlara aktarım işlemi, satın alma faturasında oluşan muhasebe kayıtlarının ters kayıtlarını oluşturacaktır.

Aktarılmış İade Faturası aktarımı muhasebe kayıtları:


Böyle satın alma faturası ile oluşan 153, 191 ve 320 hesapların ters kayıtları oluşmaktadır.
Faturada Açıklama alanına düzeltme ibaresinin konulması, muhasebe kayıtları inceleme açısından kolaylık sağlayacaktır.

Örnek (Satış faturaları)

Satış faturaları, satın alma faturalarından farklı muhasebeleştiğinden dolayı bu belgelerin ters kayıtları daha farklı gerçekleşmek durumundadır. Örneğin 100YTL lik bir satış faturasının kaydı (Maliyet = 80YTL):
HesapBorçAlacak
Alıcılar (120)118
Y. içi Satışlar (600)100
Hes. KDV (391)18
Ve SMM kaydı
HesapBorçAlacak
SMM (621)80
Ticari Mallar (153)80
Tek düzen muhasebe sistemine göre satış faturasının iade faturası muhasebe kaydı (maliyet kayıtları, aynı kayıtların ters kaydı olduğundan gözardı edilmiştir):
Yöntem 1:
HesapBorçAlacak
Satıştan iadeler (610)100
İnd. KDV (191)18
Alıcılar (120)118
Yöntem 2:
HesapBorçAlacak
Satıştan iadeler (610)100
Hes. KDV (391)18
Alıcılar (120)118
Navision Satış İade Faturaları girişinde oluşacak muhasebe kayıtları:
HesapBorçAlacak
Satıştan iadeler (610)100
Hes. KDV (391)18
Alıcılar (120)118

Görüldüğü gibi Navision satış iade faturaları, Yöntem 2 deki gibi muhasebe kayıtları oluşmaktadır. Eğer yöntem 1 deki gibi muhasebe kayıtları oluşturması arzulanırsa bu durumda uygulanacak yöntem; KDV ürün deftere nakil gruplarında iade için ters hesaplar tanımlamak ve iade faturası ekranında KDV ürün deftere nakil grubunu değiştirmek şeklinde olacaktır.


Örnek kurulumda görüldüğü üzere Satış KDV ve Satınalma KDV hesapları ters olarak tanımlanmıştır. Satış iade faturasında ise KDV ürün deftere nakil grubu, satırlarda görünür yapılarak, varolan KDV ürün deftere nakil grubu yerine KDV18IADE olarak tanımlanmış nakil grubu seçimi yapılmalıdır.


Bu şekilde girilmiş ve kayıtlara aktarılmış bir iade faturası, 391 Hesaplanan KDV hesabına borç kaydı yapmak yerine 191 İndirilecek KDV hesabını kullanarak muhasebe kayıtları oluşturacaktır.

İptal Faturalar
İptal faturalarda 610 hesabının çalışması, gelir tablosunu etkilemesi, karlılığı değiştirmesi vb. dibi durumlar nedeniyle tercih edilmeyebilir. Bu durumda uygulanacak yöntem, Genel iş deftere nakil grubunu değiştirmek olabilir. Şöyleki;



Genel iş deftere nakil grubu olarak tanımlanmış IPTAL grubunda, Satış İade Faturası Hesabı olarak, normalde satış hesabı olan 600 Y. İçi satışlar hesabı tanımlanır. Böylece iade faturası oluşması esnasında 610 Satıştan iadeler hesabına değil, satış hesabına ters kayıt oluşması sağlanır.
Satış iade faturası girişi esnasında Genel İş Deftere Nakil Grubu değiştirilecek IPTAL olarak tanımlanmış grup seçilir. (Bu alan normalde görünmemekte, tasarımcı ile görünür yapılması gerekmektedir).



Aktarılan faturanın muhasebe kayıtları aşağıdaki gibidir.



Eğer KDV hesabı olarak 391 e ters kayıt yazılması yerine 191 İndirilecek KDV hesabının kullanılması talep edilirse burada uygulanacak yöntem, yine KDV ürün kayıt gruplarını değiştirmek şeklinde olacaktır.

NOT: İptal ya da iade girişi yapılacak olan belgelerin, başka bir belge ile uygulama girişinin yapılmamış olması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder