25 Haziran 2012 Pazartesi

Navision - Sıkça Sorulan Sorular

1. Navision tasarım araçları ya da veritabanından tablolara erişerek kayıt silmek mümkün mü?
Kesinlikle hayır! Bütün veritabanı ilişkileri biliniyor olsa bile tavsiye edilmez.
2. Stok miktarlarında virgülden sonraki iki hane girilemiyor?
Genel muhasebe -> kurulum, birim ve tutar ondalık haneleri ayarı yapılmalı. 2:2, 0:2 gibi.
3. Stok formunda açıklama alanı 30 karakter ve yetmiyor. Bu alanı artırabilir miyiz?
“Açıklama 2” alanını forma ekleyebilir ve onu kullanabilirsiniz. Açıklama alanını artırmak işi sistemde birçok nesnede değişiklik yapılmasını gerektireceğinden “Açıklama 2” alanını kullanarak daha pratik çözüm üretebilirsiniz. Genel yaklaşım olarak, nesnede hemen değişiklik yapmak yerine varolan çözüm alternatiflerinden yararlanmayı deneyiniz.
4. Sabit Kıymetlerin satın alma işlemlerinde satın alma belgelerine KDV gelmiyor. Sabit kıymetin KDV tanımı nereden alınıyor?
Sabit kıymet KDV Kayıt grupları içerisinde “Edinme Maliyeti” olarak tanımlanan muhasebe hesap kartının deftere nakil sayfasında yer alan “satın alma” ve “KDV ürün grubu” tanımlarından gelir. Örneğin, 255.01 GM hesabının deftere nakil sayfasındaki tanımlamalarda ne tanımlandı ise, ilgili hesabı kullanan sabit kıymet KDV deftere nakil grubu otomatik olarak satınalma belgesi satırına gelir.
5. Hesap planını ağaç yapıda (tree-view) olarak tanımlamak mümkün mü?
Hayır, sadece boyut gösteriminde ağaç yapıda kurgu yapılabilir. Hesap planı ağaç yapıda tanımlamada amaç, üst hesaba kayıt yaptırılmaması ise kartta yer alan “Doğrudan Deftere Nakil” ve “Hesap Türü” alanlarına verilecek değerler ile bu fonksiyonalite elde edilebilir.
6. Çift hesap planı (Double booking) ile kayıt yapmak mümkün mü?
Navision standart sürümde öyle bir fonksiyonalite yok. Fakat ihtiyaca göre bir boyutu alternatif hesap planı gibi kurgulayıp normal hesap planındaki her hesap için ilgili boyuta denk gelen boyut değerini, alternatif hesap planındaki bir hesap olacak şekilde bir eşleştirme ile yapılacak bir model belki ihtiyacı karşılar.
Not: Bu model kurgulanmadan önce alternatif hesap planındaki hesap sayısı, eşleştirme şekli (1->n, n->n vs. gibi) mutlaka gözönünde bulundurulmalıdır.
7. Geliştirilen nesne numaraları yanlış verilmiş ve başka bir aralığa taşınmak isteniyor. Örneğin 50000 lerde geliştirilen nesneler 60000 aralığına taşınacak. Nasıl yapılır?
Compare and Renumbering Tool kullanabilirsiniz.
8. Teklifler siparişe dönüşürken siliniyor. Nasıl silinmemesi sağlanabilir?
Teklif ekranında bulunan arşivleme işlev kullanılabilir.
Not: Bu işlevin İş İlişkileri Yönetimi modülünün bir granülüne ait olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır.
9. Boyutları dönem içinde değiştirmek mümkün mü?
Mümkün de olsa tavsiye edilmez. En iyi yöntem, implementasyon aşamasında belirlenmesi ve live olmadan önce son halini alması.
10. Farklı boyutlar için, oranlar aynı da olsa, muhasebe yevmiye defterinde farklı KDV satırları oluşuyor. Birleştirilmesi mümkün mü?
Navision da muhasebe kayıtları ilgili defter girişleri ile genelde 1-1 ilişki şeklinde olduğundan kesinlikle gerek muhasebe defter girişlerine ya da başka herhangi bir defter girişi tablosuna (ledger) müdahele edilmesi tavsiye edilmez. Yevmiye defteri sayfası çoğalması ERP uygulamalarında doğası gereği olabiliyor. Bu konuda geleneksel muhasebe yazılımlarına alışmış kullanıcıların implementasyon sırasında bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
11. Navision içerisinde user tanımladım ama SQL veritabanına bağlanmıyor? (SQL Option kullanıyorum)
SQL veritabanıında login yaratın, Navision içerisinden user tanımlayın ve Eşitle işlevini çalıştırın.
Not: Navision güvenlik sistemi, bir yetkili kullanıcı için veritabanı oturumu açma oluşturduğunuzda başlatılır. Yetkili kullanıcı bundan sonra Navision içinden bu veritabanına tüm erişime sahip olur ve erişimi yönetir. Yetkili kullanıcı oluşturulana kadar, sisteme erişimi olan tüm kullanıcılar Navision veritabanında istedikleri hareketleri gerçekleştirebilirler.
Yetkili kullanıcının ilk yapması gerekenlerden biri, veritabanına erişimi olacak diğer kişiler için kullanıcı kimlikleri, Windows oturumu açma veya veritabanı oturumu açma hakkı oluşturmak ve bu kullanıcılara roller atamaktır. Navision’da izinler şirket düzeyinde tahsis edilir.
Güvenlik hakkında daha fazla bilgi için bkz: Kurulum ve Sistem Yönetimi el kitabı: Microsoft Business Solutions–Navision SQL Server Seçeneği.
12. Yevmiye defteri sıralama işlemini nasıl yaparım?
16901 numaralı raporu çalıştırın; bu rapor öncelikle “GL Register” tablosundaki “Article No” alanını tarihe göre sıralayacak ve sonra yevmiye defterini önizleme ekranına getirecektir.
13. Çek senet muhasebe entegrasyonunu nasıl yapacağım?
Kambiyo senetleri modülünde muhasebe entegrasyonları portföy tanımları içinde ilişkilendirilen banka kartlarına ait kayıtlara aktarım grupları üzerinden yapılmaktadır. Kambiyo senedi bordro işleminde, bordroda hangi portföy kullanıldı ise o portföye bağlı banka hesabına bağlı muhasebe kartı, muhasebe defterlerine nakledilir.
14. Normal amortisman ve hızlandırılmış amortisman yöntemlerinde amortisman yıl sayısına müdahele edilemiyor?
- Normal amortisman yönteminde bitiş kayıtlı değeri verilirse verilen tutara ulaşıldıktan sonra amortisman ayırmıyor. Bitiş kayıtlı değeri verilmez ve amortisman bitiş tarihi yazılırsa son yıl orana bakmaksızın tümünü ayırıyor. Mevzuata uygun
- Azalan Bakiye-1 amortisman yönteminde bitiş tarihi verilemiyor. Dönem dışında amortisman başlangıç tarihi verilemiyor. Mevzuata uygun değil, yönetimsel amaçlarla kullanılmalı.
- Azalan Bakiye-2 amortisman yönteminde bitiş tarihi verilemiyor. Dolayısıyla bitiş kayıtlı değeri verilmediği takdirde herhangi bir yıla bakmaksızın sürekli kalan tutarı verilen oran kadar düşürüyor. Mevzuata uygun değil, yönetimsel amaçlarla kullanılmalı.
- AB1/NA amortisman yönteminde bitiş tarihi verilebiliyor. Bitiş kayıtlı değeri verilirse verilen tutara ulaşıldıktan sonra amortisman ayırmıyor. Bitiş kayıtlı değeri verilmezse herhangi bir yıla bakmaksızın sürekli kalan tutarı verilen oran kadar düşürüyor. Bitiş kayıtlı değeri verilmez ve amortisman bitiş tarihi yazılırsa son yıl orana bakmaksızın tümünü ayırıyor. Dönem dışında amortisman başlangıç tarihi verilemiyor. Mevzuata uygun.
- AB2/NA amortisman yönteminde bitiş tarihi verilebiliyor. Bitiş kayıtlı değeri verilirse verilen tutara ulaşıldıktan sonra amortisman ayırmıyor. Bitiş kayıtlı değeri verilmezse herhangi bir yıla bakmaksızın sürekli kalan tutarı verilen oran kadar düşürüyor. Bitiş kayıtlı değeri verilmez ve amortisman bitiş tarihi yazılırsa son yıl orana bakmaksızın tümünü ayırıyor. Mevzuata uygun.
- Genel Özellikler;
o Bitiş kayıtlı değeri verilmediği takdirde herhangi bir yıla bakmaksızın sürekli kalan tutarı verilen oran kadar düşürüyor.
o Bitiş kayıtlı değeri verilirse amortisman bitiş tarihine bakmaksızın verilen tutara ulaşıldıktan sonra amortisman ayırmıyor. (Yeniden değerleme yapılılırsa yeniden değerleme kadar ayırıyor.)
o Bitiş kayıtlı değeri ve amortisman bitiş tarihi verilmezse herhangi bir yıla bakmaksızın sürekli kalan tutarı verilen oran kadar düşürüyor
o Bitiş kayıtlı değeri verilmez ve amortisman bitiş tarihi yazılırsa son yıl orana bakılmaksızın tümü ayrılır.
15. Kaynak kodu alanını hangi amaçlarla kullanabilirim?
Günlük, sipariş, fatura veya iade faturalarını deftere naklettiğinizde ve çeşitli toplu işlemleri çalıştırdığınızda, girişler finansal raporlarda oluşturulur.
Bazen, belirli bir girişin, yevmiye defterinin veya satınalma faturasının deftere naklinden kaynaklanması gibi, nereden kaynaklandığını görmeniz gerekebilir. Bunun için, Kaynak Kodu ve Kaynak Kodu Kurulumu tablolarını kullanın.

Dikkat

Yeni bir şirket kurduğunuzda, program Kaynak Kodu ve Kaynak Kodu Kurulumu tablolarını otomatik olarak doldurur.
Deftere naklettiğinizde veya bir toplu işlem çalıştırdığınızda, program uygun kaynak kodunu girişe otomatik olarak iliştirir. Örneğin, yevmiye defterinden deftere naklettiğinizde, program girişi YEVDFT olarak kodlar.
Belirli bir girişin nereden geldiğini görmek için ilgili giriş tablosuna (G/M Girişi, Müşt. Defter Girişi, Satıcı Defter Girişi, Madde Defter Girişi, vb) giderek, girişin yanındaki Kaynak Kodu alanının içeriğine bakabilirsiniz.
Giriş tablosu penceresinde Kaynak Kodu alanı yoksa, bu alanı eklemeniz gerekir. Bu konuda bilgi edinmek için Uygulama Tasarımcısı Kılavuzu’na bakın.
Ana Menü, Genel Muhasebe, Kurulum, İzleme Kodları, Kaynak Kodları’nı seçerek Kaynak Kodu tablosuna erişebilirsiniz. Kaynak Kodu tablosu olası tüm kaynak kodlarını içerir.
Kaynak Kodu Kurulu tablosunu bulmak için Ana Menü, Genel Muhasebe, Kurulum, İzleme Kodları, Kaynak Kodu Kurulumu’nu seçersiniz. Bu tablo tüm deftere nakil yöntemleri (yevmiye defterinden, satınalma faturasından ve diğerleri) ile giriş oluşturan toplu işlemlerin adlarını içerir. Her deftere nakil yöntemi veya toplu işlemin yanında, ilgili bir kısaltma içeren kaynak kodu bulunur. Örneğin: YEVDFT Yevmiye Defteri
16. Form tasarımına girerken yetki hatası alıyorum. SUPER rolüne sahip olduğu halde neden yetki hatası alıyorum?
Navision yetkilendirme sistemindeki rol tanımı ile lisanslama sistemininden kaynaklanan erişim hakkı farklı alanlar. Form tasarımı, lisans dosyanızdaki tasarımcılara erişim hakkı ile verilen bir haktır. Ayrıca kullanıcılarda yetkilendirme yapılırken tasarımcılara giriş hakkını, izinler çalışma ekranında yine kısıtlayabilirsiniz.
17. Nokta vuruşlu yazıcılarda yevmiye defteri dökümü yavaş alınıyor. Nasıl hızlandırabilirim?
Navision önizleme ekranından yazıcıya gönderilen döküm, grafik modda gönderilir. Yevmiye defteri dökümlerini nokta vuruşlu yazıcılarda yazdırmak “mevzuatsal bir zorunluluk değildir”. Bu nedenle yazıcı olarak laser yazıcıları önermenizi tavsiye ederim.
18. Bir sistem tablosuna alan eklerken lisansla ilgili yetkilendirme hatası alıyorum?
Tablolar üzerindeki değişiklikleri 50000-99999 aralığında numara vererek yapın. Hem tablo numaraları hem de alan numaraları bu alanda olmak zorundadır. Navision numaralandırma sisteminde aralıklar şu şekilde tanımlanmaktadır:
- 1-9999: Temel uygulama aralığı
- 10000-49999: Ülkeye özel alanlar
- 50000-99999: Müşteriye özel alanlar
- 100000-999999999: Navision geliştirici iş ortakları tasarım alanları
19. Navision ile otomatik yedekleme yapmak mümkün mü?
Navision ile takvim planlama Navision Application Server kullanılarak yapılan geliştirmeler ile mümkündür. SQL Option sürümünde otomatik yedekleme için SQL Server araçlarını kullanabilirsiniz.
20. Üretim modülü haricinde stok firelerini nasıl girmeliyim?
Stok günlüklerini kullanabilirsiniz. Bu ekranda dikkat etmeniz gereken nokta, “giriş türü” alanını “Negatif ayarlama” olarak seçmeniz gerektiğidir. Giriş türü alanı ile şu bilgiler yardım dosyasında bulunabilir:
- Satınalma: Bir satınalmayı kaydetmek için kullanılır. Günlük satırı deftere nakledildiğinde satınalma istatistikleri ve fiyatları güncelleştirilir.
- Satışlar: Bir satışı kaydetmek için kullanılır. Günlük satırı deftere nakledildiğinde satış istatistikleri güncelleştirilir.
- Pozitif Ayrl: Stok maddelerinde satınalma dışında meydana gelen artışları kaydetmek için kullanılır.
- Negatif Ayarl: Kullanılamayan maddeler veya stok zararı ya da daralması gibi, stok maddelerinde meydana gelen satış dışı azalmaları kaydetmek için kullanılır.
- Transfer: Konumlar veya boyutlar arası bir transferi kaydetmek için kullanılır.
- Tüketim: Tüketim girişi kaydetmek için kullanılır.
- Çıktı: Çıktı girişi kaydetmek için kullanılır.
21. TL işlemlerde kur farkı kayıtları oluşturuyor? TL döviz türündeki kur olarak ne tanımlamalıyım?
Navision döviz tanımlarında yerel para birimleri için bir döviz tanımlaması yapmanıza gerek yoktur. Sadece genel muhasebe kurulumu – LPB Kodu alanını, raporlama amaçlı olarak TL ya da YTL olarak tanımlamanız yeterlidir. Eğer Türk Lirasını döviz olarak tanımlarsanız sistem, TL ile girilen tüm belgeleri de dövizli işlem olarak algılayacaktır. Bu nedenle TL için bir döviz tanımı yapmayıp, sadece dövizler için döviz tanımını yapın. Kur girişini ise şu şekilde tanımlayabilirsiniz:
Başlangıç TarihiDöviz Cinsiİlişkisel Döviz KoduDöviz Kuru Tutarıİlişkisel Döviz Kuru TutarıAyarlama Döviz Kur Tutarıİlişkisel Ayrlm Döviz Kur Tut.Sabit Döviz Kur Tutarı
21.09.2004
USD
1
1,530,000
1
1,530,000
Para Birimi
Not: YTL işlemlerde TL, döviz olarak sisteme tanımlanacak ve sistemde TL ile yapılan her ödeme ve tahsilat, mevzuat gereği dövizli işlem gibi hareket görecektir.
22. Döviz tanımlarındaki genel sekmesindeki “Gerçekleşen Kazançlar” hesabı ile raporlama sekmesindeki “Gerçekleşmiş G/M Kazançları” hesabı arasındaki fark nedir?
Genel sekmesindeki alanlar, ilgili döviz ile yapılan işlemlerden doğan kazanç ya da kayıpların kaydedileceği muhasebe hesaplarını, başka bir deyişle muhasebedeki “Kambiyo Karları” ve “Kambiyo Zararları” hesaplarını tanımlamak için kullanılabilir. Raporlama sekmesindeki muhasebe hesapları ise; ilaveli para birimi ile yerel para birimi arasındaki para birimi ayarlamalarını ayarlamak için kullanılmaktadır. Raporlama sekmesindeki hesapları, bilanço dışında nazım hesaplarda bir alanda tanımlanması tavsiye edilebilir.
23. Navision uygulama geliştirme esnasında uyulması gereken development standart ları var mıdır?
Bu gibi standartlar NA Gui Guide (Navision Attain GUI Guide) dökümanında tavsiye niteliğinde yer almaktadır. Bu standartlara uyulması, güncelleştirmeler, diğer geliştirmeler ve Navision uygulaması ile uyumluluk gibi açısından tavsiye edilir.
24. Navision tablolarına SQL veritabanında doğrudan veri yazmak mümkün mü? Geliştirdiğimiz bir uygulamanın Navision a doğrudan veri yazmasını istiyoruz.
Kesinlikle tavsiye edilmez. Navision uygulamasında iş kuralları (business rules) Navision veritabanı içerisinde tutulmaktadır. Bu altyapı, tablolardaki bütün veri manipülasyonlarında (insert, update, delete) bu iş kurallarının uygulanmasını sağlar. Dışarıdan SQL tablosuna yapılan doğrudan müdahele, bu iş kurallarının atlanması ve çalışmaması sonucunu doğurabilir. Çözüm olarak 3. taraf uygulamayı Navision Application Server, Navision C/Front gibi araçlar kullanarak entegre etmeli ya da dosya alış – verişi için Navision dataport aracı kullanılmalıdır.
25. Giriş tablolarında (Ledger Entries) modifikasyon yaparsam sakıncalı olur mu?
Geliştirmelerde giriş tablolarınıza doğrudan kayıt yapmanız tavsiye edilmez. Bunun yerine günlük (journal) tablolarına kayıt yapmanız ve ilgili CodeUnit’ lerdeki işlevleri çalıştırmanız tavsiye edilir. Örneğin 17- GL Entry tablosuna yapılacak kayıt için 81-Gen.Journal Line tablosuna veri girişi yapıp 12- Gen. Jnl.-Post Line code unit çalıştırılmalı.
26. Her müşteri için muhasebede farklı hesap açıldığında bunu nasıl modelleriz?
Navision implementasyonlarında her müşteriye ayrı muhasebe kartı açmak yerine, müşterileri fonksiyonlarına göre gruplayıp muhasebede her gruba bir kart açılması ve hesap planının sadeleştirilmesi tavsiye edilir. Amaç her müşterinin muavin dökümünü almak ise müşteri kartından müşteri ekstresi ile aynı bilgiye ulaşılabilir. Müşteri kartına ayrı muhasebe hesabı açmanın, bir bilgiyi ikinci kez girmekten öte bir işlevselliği yoktur. Ayrıca, yeni açılan her müşteri kartında, o müşteri kartına ait özel kayıtlara aktarım grubu tanımlamak ve yeni bir muhasebe hesabı açmak gibi işlemler, günlük işlemleri sırasında yeni müşteri açma işlemini zorlaştıracağı için böyle bir model tavsiye edilmemektedir. Aynı model banka kartları, satıcılar, stok kartları ve sabit kıymet kartları için de uygulanabilir.
27. Navision’ da word, excel, jpeg gibi dosyaları Navision dökümanları ile ilişkilendirmemiz mümkün mü?
Mümkün. Bu işlem için “İş İlişkileri Modülü” içerisinde “Etkileşimler” işlevini kullanın. Kişilerinizle yapılan her türlü etkileşimde dosyaları gelen ya da giden dosya olarak saklayabilirsiniz.
Ayrıca stok, personel, sabit kıymet gibi bazı kartlarda kart ile ilişkili olarak resim dosyası saklayabilirsiniz.
28. Eğitim planı nasıl olmalı?
Öncelikle anahtar kullanıcı eğitimi olmalı. Bu eğitimin içeriği End user eğitimi gibi olmamalı. Daha çok implementasyon sırasında aynı dili konuşabilmek adına Navision kavramları gösterilmeli. Navision’ dan en çok verimi alabilmeleri adına eğitim sırasında esnek, genişletebilir alanları ve sınırları çok iyi belirtilmeli. Proje sırasında özellikle tasarım aşamasında anahtar kullanıcıların fikirleri alınmalı. End-user eğitimleri en sona bırakılmalı ve günlük işlemlerin nasıl gerçekleştirileceğine dair bolca örnek, test yaptırılmalı.
29. İmplementasyonlarda nasıl bir sıra izlenmeli?
Analiz->Tasarım->Geliştirme ve Test->Uygulama ve Eğitim->Destek aşamalarından oluşmalı. Bu model ile ilgili MBS Implementation Methodology materyallerinden faydalanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder