Soru
1-Faaliyet tabanlı maliyet sistemi için düzenli veri akışı nasıl sağlanır?
2-Veriler oluştuktan sonra sisteme girildiğinde sizin haberiniz olmasa bile o bilgi nasıl güncellenip sisteme entegre edilir?
Cevap :
Faaliyet Tabanlı Maliyet (Activity Based Cost) ürünler ile masraflar arasında miktar / hacim eksenli dağıtım anahtarlarının dışında, konularına göre ayrılmış anahtar veya masraf taşıyıcısı kullanmak anlamına gelmektedir.
Klasik bir masraf dağıtımında biriken / yapılan masraflar operasyon süresi, miktar, işçilik süresi gibi anahtarlar ile dağıtılırken Faaliyet Tabanlı düzende masrafları gruplandırma ve her grubu kendisi ile ürün arasında daha adil dağıtıma imkan verecek bir anahtar (taşıyıcı) bularak işlem yapılmaktadır.
Örneğin tanıtım masrafları ciro ile orantılanarak dağıtılırken bakım-onarım masraflarının duruş süreleri ile tezgahlara, oradan da operasyon süresine göre (orada işlem görenlere) ürünlere dağıtılması planlanabilir.
Firmanın kurduğu masraf modeline ve yazılımın kabiliyetine göre bu işlemler tamamen otomatik olabileceği gibi yarı manuel – yarı otomatik çalışıyor olabilir. Genellikle ilk aşamada yer alan dağıtımlar manual ürünlere dağıtım yazılımlar tarafından yapılmaktadır. Ancak Faaliyet Tabanlı çalışacak şekilde tasarlanmış bir sistemde paylaştırma – dağıtım şablonları kurulduktan sonra yapılan her masraf otomatik olarak kendisi için tanımlanmış havuz hesaplarına aktarılıyor olabilir, son aşama ise yine önceden belirlenmiş anahtarlar ile ürünlerin üzerine aktarılmasıdır.
kaynak : www.cengizpak.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder