7 Ekim 2012 Pazar

Gartner bulut bilişimin ne olmadığını açıkladı

Gartner, şirketlerin bulut bilişimle ilgili yanlış ön kabullerini silebilmek amacıyla beş madde yayınladı.
Teknoloji dünyası aslında bulut bilişim kavramının anlam ve çerçevesi üzerinde hem fikir olmuş durumda. Ancak teknolojiyi almak isteyen şirketler açısından bakıldığında bazı noktalar üzerinde hala yanlış ön kabuller söz konusu.
Araştırma şirketi Gartner bu yanlış ön kabulleri ortadan kaldırabilmek amacıyla bulut bilişimin sadece “ne olmadığını” beş madde ile sıraladı.
İşte Gartner’ın madde ve açıklamalarıyla bulut bilişim “Ne değildir?”:
Bulut bilişim sadece sanallaştırma değildir
Sanallaştırma bulut bilişimin sadece bir bileşenidir. Bulut bilişimin kendisi değildir. Sanallaştırma teknolojisi şirketlere verilerini birleştirme ve dağıtma imkanı sağlar. Ayrıca verilerin bir sunucu üzerindeki “hypervisor”a aktarılması da tek başına özel bir bulut yaratıldığı anlamına gelmez.
Bulut bilişim sadece para tasarrufu değildir
Bulut bilişimle ilgili yanlış ön kabullerden birisi de şirketlerin bulut bilişimle hemen para tasarruf edebileceklerini düşünmeleridir. Elbette şirketler bulut bilişimin önemli bir parçası olan otomasyon teknolojisi sayesinde kaynaklarını daha verimli kullanabilir ve bu sayede giderlerini önemli ölçüde azaltabilirler. Ancak bu bulut bilişimin temelinde para tasarrufu olduğu anlamına gelmez. Gartner, şirketler tarafından bulut bilişimin tercih edilme nedeninin para tasarrufu değil, hızla çapının genişletilebilir olması ve dinamik yapısı olması gerektiğini söylüyor.
Özel bulut, şirket içinde olmak zorunda değildir
Birçok şirket özel bulut denilince şirket içindeki veri merkezinde özel bir bulut alanı yaratılmasını anlıyor. Ancak her zaman öyle olmak zorunda değil. Ortak bir bulut alanında şirketlere özel bir bulut alanı tahsis edilebiliyor. Bu da sahip olma ve yönetim sorumlulukları açısından özel ancak paylaşılabilir bir kaynak alanının yaratılmasını sağlıyor.
Özel bulut sadece altyapı alanında değildir
Bulut bilişim denilince genellikle akla gelen sanal altyapı hizmetleri oluyor. Ancak bu alanın aynı zamanda yazılım ve platform yapılarının olduğu da unutulmamalı. Gartner bu açıdan “Hizmet olarak Altyapı – Infrastructure as a Service” alanın hızla büyüdüğüne dikkati çekiyor.
Bulut her zaman özel değildir
Özel bulut alanı, şirketlerin bulut ağına geçişlerinde genellikle ilk adım oluyor. Şirketlere bir yandan bulut bilişimin faydalarını gösterirken diğer yandan şirketin bu alandaki endişelerini de dindiriyor. Ancak Gartner gelecekte özel bulut alanlarının yerlerini ortak kullanılabilen hibrid bulut alanlarına bırakacağını söylüyor. Bu sayede kaynaklar daha etkin kullanılabilecek.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder